Open/Close Menu

90 jaar uvex groep: Het in Fürth gevestigde familiebedrijf viert in 2016 zijn negentigste verjaardag

Het in Fürth gevestigde familiebedrijf is al 90 jaar synoniem met de best mogelijke bescherming in de sportwereld, de recreatiesector en de industriesector, in overeenstemming met het bedrijfsmotto "protecting people". Het bedrijf dat begon in een kleine werkplaats groeide uit tot een wereldwijd bedrijf en een van de grote Duitse internationale merknamen.

90 jaar uvex Wanneer de champagne op hoofdkantoor in Fürth wordt ontkurkt om de verjaardag te vieren, zal het glas niet alleen worden geheven door oude vrienden uit het bedrijfsleven en de politiek, maar ook door professionele atleten, zoals Felix Neureuther, Natalie Geisenberger en Severin Freund. Deze topatleten hebben voor hun international competities vertrouwd op de nieuwste technieken en productinnovaties van uvex.

Van Poppenreuth naar de hele wereld

Het succesverhaal van uvex begint in 1926 in een kleine werkplaats in Poppenreuth, aan de rand van Fürth. Hier maakte de oprichter van het bedrijf, Philipp M. Winter, met de hand zorgvuldig zijn eerste ruimzichtbril. De vraag naar zijn producten komt al spoedig niet alleen van arbeiders en ambachtslieden meer. Philipp M. Winter voorziet verschillende atleten in de Olympische winterspelen in 1936 voor het eerst van brillen. In 1938 beklimmen Duitse bergbeklimmers de Nanga Parbat in the Himalaya. Ze dragen daarvoor veiligheidsbrillen die zijn gemaakt in Fürth.

1956 wordt de merknaam uvex geboren. Rainer Winter, de zoon van Philipp, komt zijn verblijf in de VS bij het bedrijf in dienst en bedenkt de naam ""uvex"" op basis van de hoogwaardige afdichting voor het glas – ultra violet excluded. Rainer Winter ziet in dat een succesvol product een prominent merknaam en effectief merkbeheer nodig heeft. Vervolgens leidt hij de internationalisering en diversificatie van het bedrijf.

"Het merk verkrijgt meer bekendheid doordat succesvolle Alpine skiërs in de jaren '70 en '80 skibrillen van uvex dragen. Dit helpt uvex om zijn internationale reputatie te vestigen. Het familiebedrijf is blijven groeien en verkoopt zijn producten nu over de hele wereld. Behalve de sportsector blijft industriële veiligheid en gezondheid een hoeksteen van het succes van bedrijf, dat is uitgegroeid van een specialist op het gebied van veiligheidsbrillen naar een leverancier van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) van top tot teen.
Vanaf 1999 wordt de verantwoordelijk voor de uvex groep geleidelijk overgedragen aan Michael Winter, die daarmee de derde generatie is in de familie Winter die functie van Managing Partner vervult. In dat jaar genereert het bedrijf een omzet van EUR 180 miljoen en telt het 1500 werknemers. Vandaag omvat de groep meerdere merken en heeft het 2300 werknemers in dienst, verspreid over 42 filialen in 19 landen wereldwijd, met een totaalomzet van EUR 387 miljoen in het boekjaar 2014/2015. Het bedrijf heeft een koers uitgezet voor bedrijfsopvolging voor lange termijn door nu de vierde generatie bij de onderneming te betrekken."

Leider in innovatie uit Beieren

De bedrijfsgeschiedenis van de uvex groep is gevormd door zijn eigen innovatieve ontwikkelingen. uvex bewijst telkens weer zijn indrukwekkende innovatieve karakter, van de eerste veiligheids- en skibrillen in de jaren '30 en de eerste condenswerende skibril in 1964 (uvex champion) tot de ontwikkeling van de lichtste industriële veiligheidsbril ter wereld in 2006 (uvex super g met een gewicht van slechts 18,7 g). Huidige oplossingen, zoals de revolutionaire variotronic® technologie voor ski- en fietsbrillen, of het nieuwe i-gonomics productsysteem dat traditionele veiligheidsfuncties combineert met ergonomie, onderstrepen de claim van uvex dat het een toonaangevende innovator is op de markt voor sportartikelen en producten voor industriële veiligheid en gezondheid. Ondanks zijn internationale oriëntatie is de uvex groep trouw gebleven aan zijn locatie in Duitsland. Afgezien van de hoofdvestiging in Fürth bevinden na 90 jaar de meeste productiefaciliteiten van uvex zich nog altijd in Duitsland of elders in Europa.

De uvex groep

De uvex groep brengt drie bedrijven die wereldwijd actief zijn bij elkaar onder één dak: de uvex safety group, de uvex sports group (met uvex sports en Alpina), en Filtral. De uvex groep wordt in 19 landen vertegenwoordigd door 42 dochterondernemingen, maar kiest ervoor het merendeel van de productie te laten plaatsvinden in Duitsland. Tweederde van de ongeveer 2300 medewerkers van het bedrijf (boekjaar 2014/15) is in dienst in Duitsland. uvex is een wereldwijde partner van internationale sporten op hoog niveau en voorziet een groot aantal topatleten van producten. Het motto van "protecting people" staat centraal in alle bedrijfsactiviteiten. uvex ontwikkelt en distribueert producten en diensten om personen tijdens hun werk, sport- en recreatieactiviteiten te beschermen.