Computerbrillen De juiste bescherming voor het kantoor

Computerbrillen en beeldschermbrillen van uvex


Werken achter een beeldscherm is zwaar werk voor je ogen. Werken achter een computer betekent dat je voortdurend je zicht moet aanpassen - of je nu kijkt naar één of meerdere beeldschermen, je omgeving of je collega's die in de buurt aan het werk zijn. Dit is niet alleen vermoeiend voor je ogen, maar veroorzaakt ook spanning in je nek en schouders. Een computerbril die speciaal is ontworpen voor het werken met beeldschermen kan helpen om deze spanning weg te nemen en problemen met het zicht tijdens het werken met de computer te voorkomen.

Het bijzondere aan beeldschermbrillen is de afstand waarvoor ze zijn geoptimaliseerd. Normaal gesproken is het brillenglas ontworpen voor een kijkafstand van ongeveer 30 cm (leesafstand) om presbyopie te corrigeren. Een beeldscherm is meestal ongeveer 50 cm - 80 cm van het menselijk oog verwijderd.

Om continu scherp te kunnen stellen op verschillende afstanden, worden brildragers gedwongen om een onnatuurlijke hoofd- en lichaamshouding aan te nemen. Dit kan leiden tot allerlei houdingsgerelateerde klachten, zoals overbelasting van de schouder- en nekspieren, vermoeidheidsklachten of hoofdpijn. Voor de meeste mensen die in hun dagelijks leven een leesbril of een multifocale bril dragen, wordt een beeldschermbril aanbevolen als de belangrijkste activiteit in hun werk het bekijken van een computerscherm vereist en een veiligheidsbril niet verplicht is op de werkplek.

uvex biedt een uitgebreid assortiment beeldschermbrillen, evenals een breed scala aan lensmaterialen, focustypes en monturen voor op maat gemaakte beeldschermbrillen, zodat u zeker het perfecte paar vindt dat past bij uw behoeften en uw stijl.

UVEX ARBEITSSCHUTZ GmbH
SBU Occupational Health
Würzburgerstraße 152
90766 Fürth
Germany

Telefoon: 0800 8839572

De juiste computerbril kan houdingsgerelateerd ongemak voorkomen

De uvex Nahcomfort lenzen in onze beeldschermbrillen worden individueel aangepast aan uw voorschrift. De lenzen zijn ontworpen om aan alle behoeften van computerwerk te voldoen en stellen werknemers in staat om alle objecten op een afstand tussen 30 centimeter en 2 meter duidelijk en zonder ongemak te zien. De nek en het hoofd blijven in een natuurlijke positie, waardoor ongemak in de schouders, nek en ogen wordt verminderd. uvex biedt elegante, moderne en duurzame monturen van zowel kunststof als metaal.

De juiste beeldschermbril met multifocale glazen kan de volgende voordelen bieden:

 • Een meer ontspannen houding dankzij een aangepast gezichtsveld
 • Uitstekend zicht tijdens het werk dankzij het op maat gemaakte ontwerp
 • Krasbestendige en onderhoudsvriendelijke brillenglazen
 • Coating die fungeert als blauw licht filter

uvex als partner voor individuele beschermingsmiddelen

uvex biedt maximale service met maximale flexibiliteit. Onze specialisten adviseren u graag over professionele en flexibele oplossingen, afgestemd op de individuele eisen van uw bedrijf.

Dankzij onze brede uvex collectie kunnen we beeldschermbrillen vinden voor elk van uw werknemers.

uvex experts:

 • service ter plaatse door gediplomeerde opticiens en meesteropticiens
 • gekwalificeerde adviseurs in uvex klantenservice
 • uitgebreid uvex optiek servicepartner netwerk in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en andere Europese landen

uvex flexibiliteit:

 • productconsult en aanpassingen op aanvraag.
 • afspraken zijn ook mogelijk tijdens de vroege, late of nachtdienst
 • uvex online afspraaktool optimaliseert de planning

uvex expertise:

 • tientallen jaren ervaring in optiek en voortdurende ontwikkeling van producten
 • trainingen/praktijkgerichte seminars voor uw medewerkers (bijv. bedrijfsartsen)
 • Made in uvex: producten met focus op productiefaciliteiten in Duitsland/Europa

Ontdek het productassortiment van uvex en vind de perfecte computerbril voor uw werknemers.

Kunststof monturen - uvex beeldschermbril

Metalen monturen - uvex beeldschermbril

Titanium monturen - uvex beeldschermbril

Wat zijn computerbrillen?

Een computerbril, ook wel beroepsbril of beeldschermbril genoemd, is een bril die speciaal is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van dragers die met beeldschermen werken. Terwijl een gewone bril (leesbril) ontworpen is voor een kijkafstand van ongeveer 30 cm, heeft een computerbril lenzen die ontworpen zijn voor meerdere gezichtsvelden, waardoor de drager schermen op een afstand van 50 tot 80 cm kan zien en zijn omgeving comfortabel kan bekijken. Met deze bril kunnen dragers kleine details op hun beeldscherm beter zien, evenals hun toetsenbord, muis en de mensen om hen heen. Dit ontlast de ogen en zorgt voor een betere ergonomie en comfortabeler werken.

Hoe werkt een beeldschermbril?

Beeldschermbrillen hebben speciaal geproduceerde lenzen. Ze zijn zo geslepen dat ze ideaal zijn voor de kijkafstanden die typisch zijn voor het werken achter een computer, waardoor dit soort werk veel ergonomischer wordt.

 

Hoe worden de lenzen in computerbrillen gemaakt?

Contruction of lenses in computer glasses

Het gebruikelijke leesvoorschrift van de drager bevindt zich in het onderste deel van het brillenglas.

Het voorschrift wordt geleidelijk zwakker naar de bovenkant van het brillenglas toe, waardoor dragers helder kunnen zien tot een afstand van twee meter. De overgang tussen de gezichtsvelden is zeer geleidelijk. De brillenglazen van een professionele bril hebben ook antireflectie-eigenschappen en zijn voorzien van een blauwlichtfilter.

UV-blue- computerbril met blauw licht filter

Een blauw licht filter is een oppervlakteafwerking die bestaat uit verschillende lagen. Deze afwerking filtert zichtbaar licht met een korte golflengte in het blauwviolette bereik om ooggerelateerde hoofdpijn tijdens computerwerk te voorkomen. uvex brillen met een blauw licht filter worden standaard geleverd met het uvex UV blue coatingsysteem, een super antireflecterende coating en een krasbestendige coating.

Beeldschermen zijn een belangrijke bron van blauwviolet licht. De blauw licht filter op uvex brillen helpt bij het verminderen van hoofdpijn en vermoeidheidsverschijnselen die worden veroorzaakt door langdurig beeldschermwerk.

Antireflecterende coatings op beeldschermbrillen

Als je met een computer werkt, valt het licht vanuit verschillende richtingen op je ogen. De brillenglazen moeten worden voorzien van een antireflecterende coating om te voorkomen dat het zicht van de drager wordt beperkt.

De antireflecterende coating is een speciale laag die aan de binnen- en buitenkant van de brillenglazen wordt aangebracht door middel van dampafzetting. Het vermindert reflecties op het oppervlak van de glazen aanzienlijk. Bovendien ziet het er geweldig uit en verhoogt het de lichttransmissie. Er zijn drie kwaliteitsniveaus beschikbaar: een normale ontspiegelende coating, een meervoudige ontspiegelende coating en een super ontspiegelende coating.

De normale antireflecterende coating biedt:

 • Goede vermindering van reflectie
 • Eén laag metaaloxide op elk oppervlak
 • Resterende reflectie van ongeveer vier procent


De voordelen van de super antireflectiecoating zijn:

 • Maximale vermindering van reflectie
 • Meerdere toepassingen van metaaloxide op elk oppervlak
 • Overblijvende reflectie van minder dan twee procent

 

Nahcomfort lenzen voor uvex beeldschermbrillen

Als u een uvex beeldschermbril met blauw licht filter voor dichtbij wilt bestellen, hoeft u alleen maar de relevante waarden voor dichtbij en het model van uw voorkeur (type A, B of C) aan uw opticien door te geven. De specifieke hoogte moet worden gemeten op basis van de belangrijkste gezichtslijn. Het is echter essentieel om te zorgen voor een minimale montagehoogte van 17 mm in het montuur.

Type A Type B Type C
Degression*: 0.75 dpt Degression*: 1.25 dpt Degression*: 1.75 dpt
< 50 years 50 to 55 years 55 years

* Degression: Correction reduced, based on the close-range value!

Wie moet een computerbril dragen?

Een computerbril is vooral nodig voor mensen die het grootste deel van hun werkdag voor een beeldscherm zitten en moeite hebben om de informatie op het scherm duidelijk te zien. Dit probleem treft vooral mensen die al een bril dragen en mensen die presbyopie hebben ontwikkeld.

In het normale dagelijkse leven is een multifocale bril of een leesbril meestal voldoende. We onderschatten echter vaak de effecten die het werken met een computer kan hebben op de ogen en het lichaam. Om computers gemakkelijk te kunnen blijven gebruiken als we ouder worden, is het essentieel om het gezichtsveld van onze brillenglazen aan te passen, omdat computerwerk een ander leesbereik vereist dan een gewone bril. Als mensen met een gewone bril achter een computer werken, buigen ze vaak voorover of spannen ze hun ogen in om beter te kunnen zien, wat resulteert in een ongezonde houding.

Een beeldschermbril kan deze symptomen verbeteren

Lang achter een computer werken, naar kleine tekst op een beeldscherm kijken en vaak van richting veranderen zijn vermoeiend voor de ogen en veroorzaken spanning in het lichaam. Om zich continu te kunnen concentreren op objecten die zich op verschillende afstanden bevinden, worden brildragers gedwongen om een onnatuurlijke hoofd- en lichaamshouding aan te nemen. Dit leidt vaak tot symptomen zoals:

 • Droge en/of rode ogen
 • Hoofdpijn
 • Symptomen van vermoeidheid na korte tijd 
 • Verminderde concentratie
 • Spanning in de nek en schouders
 • Gevoeligheid voor licht
 • Wazig zicht

Een speciale bril voor computerwerk wordt vooral aanbevolen voor mensen die in hun dagelijks leven een leesbril of multifocale bril dragen, vooral als ze veel naar een beeldscherm kijken.

Finish of uvex monitor occupational glasses

Anti-reflective coating - reduces disturbing reflections

Anti-reflective coating is applied to the inside and outside of lenses by means of vapour deposition. It significantly reduces reflections on the surfaces. It offers a cosmetic advantage and increases light transmission. Three qualities are available: normal anti-reflective coating, multi anti-reflective coating and super anti-reflective coating.

Normal anti-reflective coating:

 • Good reduction of reflections
 • Metal oxide is applied once to each surface
 • Residual reflection ≈ 4%

Super anti-reflective coating:

 • Maximum reduction of reflections
 • Metal oxide is applied several times to each surface
 • Residual reflection < 2%
uvex UV blue - computer glasses with blue light filter

Surface finish consisting of different layers. It includes a layer that filters short-wave visible light in the blue-violet range with increased effect.

Effective protection against the symptoms of fatigue and headaches associated predominantly with long periods of working at a monitor and/or with digital media.

The uvex UV blue layer system also includes a super anti-reflective coating and a scratch-resistant coating.

 

Tint of computer glasses

Tinted lenses provide effective protection against glare in areas with high light intensity (for example, sunlight)

Constant tinting:

 • Available in brown or grey
 • Tinting levels: 15%, 25%, 65%, 75%

Variable tinting – Variomatic™

 • Lenses tint automatically, depending on the intensity of the UV radiation and temperature 
 • Tinting of approx. 8% to 80% in brown
 • Available on polycarbonate and Trivex™ prescription safety lenses

Find a uvex individual personal protective equipment partner near you

Our close-knit network of highly qualified optics, acoustics and orthopaedics experts ensures the availability of first-rate uvex quality of care in your area. You can therefore always rely on short supply routes, perfectly fitted individual personal protective equipment products and optimal protection.

find a ppe dealer

uvex sportstyle RX – prescription sports glasses

uvex sportstyle RX frames are equipped with high-definition (HD) prescription lenses with the latest free-form technology for optimum visual comfort. These lenses made of polycarbonate or Trivex™ guarantee the highest level of protection and maximum performance for a wide range of sports.

uvex sportstyle RX

Individual personal protective equipment training at the uvex academy

Our uvex academy seminars will enable participants to act as a competent representative within the company for individual personal protective equipment right through to fitting.

More Information about the uvex academy

 

 

uvex x-pertblog – the occupational safety blog by experts for experts

Learn more about our products and technologies in our fascinating blog articles. Chat to experts and share your experiences.

uvex x-pertBlog