MIPS – hoofdbescherming

Wat is Mips?

MIPS is een acroniem voor Multi-Directional Impact Protection System en staat voor een innovatieve technologie die kan worden gebruikt om helmen uit te rusten voor verschillende doeleinden.

Mips® is ontworpen om helmen veiliger te maken bij schuine impact, zowel in de sport (klimmen, mountainbiken en motorrijden) als op de werkplek. In praktische termen is Mips® een bewegende laag die aan de binnenkant van de veiligheidshelm - dicht bij het hoofd - is geïntegreerd. De bewegende laag kan 10 tot 15 millimeter heen en weer bewegen. In het geval van een zijdelingse impact zorgt deze beweging ervoor dat het helmontwerp de rotatiekrachten met een glijdende beweging van het hoofd en de hersenen van de drager kan afbuigen.

Veiligheidshelmen die zijn uitgerust met Mips® bieden de drager van de helm daarom een hoger beschermingsniveau dan conventionele helmen.

Wil je meer weten?
Bekijk dan de volgende video:

Video bekijken: Hoe Mips de rotatiekrachten vermindert die op de helm werken

Betrouwbare hoofdbescherming tegen rotatiekrachten

In wat voor situaties kunnen rotatiekrachten optreden?

Op plaatsen waar helmen verplicht zijn, is het grootste gevaar meestal hoog te vinden. Namelijk in de vorm van vallende voorwerpen. In principe kunnen deze voorwerpen de helm van de drager op drie verschillende manieren raken:

  1. Een voorwerp valt verticaal van bovenaf, het midden van de helm wordt geraakt (axiale impact).
  2. Een voorwerp valt verticaal van bovenaf, de helm wordt zijdelings geraakt - en dus niet in het midden van de helm.
  3. Het voorwerp raakt het midden van de helm maar heeft een schuine inslag - het komt van de zijkant.

Het eerste voorbeeld dat hier werd beschreven is het enige waarbij de impact niet leidt tot een rotatiebeweging. Vergeleken met de andere twee voorbeelden is dit geval ook meestal de uitzondering.

Daarnaast willen we wijzen op de mogelijkheid van vallen, wat ook een risico vormt op een oneffen, modderige of gladde ondergrond. Als de drager ongelukkig genoeg is om te vallen, kan de helm tegen een obstakel botsen of stoten, zoals een stoeprand of richel. In dit geval treden er ook rotatiebewegingen op, die kunnen worden overgebracht op het hoofd.

uvex Mips helmen: hoe het Mips veiligheidssysteem de rotatiekrachten vermindert op de helm

The video explains how Mips can reduce acting forces
uvex pheos SKR Mips
safety helmets equipped with Mips
safety helmets with Mips from uvex

Vergelijking: veiligheidshelmen met en zonder Mips®-technologie

Conventionele helmen

Conventionele helmen zijn ontworpen en getest voor rechte en relatief centrale inslagen, wat duidelijk voldoet aan de norm DIN EN 397. In werkelijkheid is de impact echter meestal zijdelings of schuin, wat resulteert in een roterende kracht die natuurlijk op het hoofd kan worden overgebracht. Conventionele helmen absorberen de impact uitstekend, maar geven de rotatiekracht grotendeels door.

Mips - straight impact

Veiligheidshelmen met Mips®

Het Mips®-systeem is een aanvulling op de schokabsorptie van een conventionele helm, omdat het ook rotatiekrachten op het hoofd kan afbuigen. Bij een schuine impact op de helm of een verticale impact die de helm aan de zijkant raakt, zorgt de bewegende laag met lage wrijving ervoor dat alleen de buitenste helmschaal de rotatieimpuls te verduren krijgt, terwijl de binnenste helmschaal de rotatiebeweging ontvangt, maar met aanzienlijk minder kracht, wat op zijn beurt de impact op de drager vermindert.

 

Mips - angled impact
uvex setzt Mips in Schutzhelmen ein.

Veiligheidssysteem dat de hersenen imiteert

De hersenen reageren doorgaans gevoeliger op roterende bewegingen dan op lineaire bewegingen omdat ze een soortgelijke viscositeit hebben als water of gel. Wanneer een roterende beweging ervoor zorgt dat verschillende delen van de hersenen op een verkeerde manier ten opzichte van elkaar bewegen, kan het weefsel worden uitgerekt, wat een hersenschudding en ander hersenletsel veroorzaakt.

Een schuine impact op het hoofd leidt vaak tot hersenschudding en ernstiger hersenletsel. Het Mips-systeem bestaat uit een wrijvingsarme laag die aan de binnenkant van de helm is bevestigd en zo is geconstrueerd dat deze bij een ongeval in de helm glijdt, zodat de krachten van het hoofd worden weggeleid. Hierdoor zou het risico op hersenletsel moeten afnemen.

Mips technology protects the brain

Hersenvocht is ons natuurlijke beschermingssysteem dat ervoor zorgt dat de hersenen kunnen bewegen op een manier die gecompenseerd wordt door de schedel.

Mips: uvex pheos safety helmets

uvex veiligheidshelmen met Mips

We hebben uvex veiligheidshelmen uitgerust met het Mips veiligheidssysteem, dat gebruik maakt van een technologie die gevaarlijke draaibewegingen omleidt die anders bij een ongeval op het hoofd zouden kunnen worden overgebracht.

We bieden onder andere onze bekende veiligheidshelm uvex pheos S-KR in een versie met Mips, gecertificeerd volgens EN397 en verkrijgbaar in de opvallende kleur hi-vis oranje. Naast de standaard kenmerken heeft de Mips-versie van de helm een vergroot contactoppervlak.

Het Mips veiligheidssysteem is ook verwerkt in een compleet nieuwe industriële klimhelm. De uvex pronamic alpine Mips is volledig gecertificeerd volgens EN397 en EN12492, heeft een verstelbare draaiknop voor een goede pasvorm, ruime ventilatieopeningen en verdere accessoires. De helm is speciaal ontworpen voor ongevallenpreventie in de industrie, bouw, werken op hoogte en andere handmatige beroepen.

Onze veiligheidshelmen met Mips